water splashing

AkzoNobel çığır açan bilimsel misyonda Polar Pod ile iş birliği yapıyor

March 29, 2021

İnsanlı bir oşinografi platformu Polar Pod’un Antarktika etrafında sürüklenmek üzere gönderileceği çığır açan bilimsel keşfe, AkzoNobel de özel boya ve astar ortağı olarak katıldı.

Fikir babalığını Fransız kâşif ve çevreci Jean-Louis Etienne’in yaptığı Polar Pod, uluslararası bilim insanları ve araştırmacıların dünyanın iklimi üzerinde etkili olan ve muazzam bir deniz biyo çeşitliliği barındıran Antarktika Kutup Çevresi Akıntısı’nı çalışmasında kullanılacak.

Motoru bulunmadığı için sıfır emisyon ile çalışacak olan 100 metre yüksekliğindeki Polar Pod, Antarktika Kutup Çevresi Akıntısı tarafından sessizce sürüklenerek okyanusta giden bir uydu gibi adım adım Antarktika kıtası etrafında dönecek. AkzoNobel, projenin inşa edilmesinden Aralık 2023’te başlaması beklenen üç yıllık misyonunun tamamlanmasına kadar geçecek beş yıl boyunca 1.000 tonluk platformun sponsorluğunu üstlendi.

“Bu son derece heyecan verici bu ortaklık, müşterilerimize yardımcı olmak ve daha da sürdürülebilir hale gelmenin çığır açan yollarını keşfetmek için elimizden gelen her şeyi yapmaya hazır olduğumuzu gözler önüne seren harika bir örnek,” diyen AkzoNovel CEO’su Thierry Vanlancker, “Bu, İnsan. Gezegen. Boya. Sürdürülebilir iş yaklaşımımıza mükemmel şekilde uyan, vizyoner düşünce ve çevre hedeflerinin ilgi çekici bir karışımını temsil ediyor. Bu projede yer almaktan büyük bir gurur duyuyoruz” dedi.

Polar Pod, bu görevde özel bir açık deniz destek gemisi tarafından sürekli desteklenecek. Dünyanın en güçlü akıntısında yavaşça ilerlerken Hint, Pasifik ve Atlas Okyanuslarını geçen platformun sürüklendiği rotada platforma katılacak.

Hürriyet Heykeli’nden daha yüksek olan platform, ilk çalışma alanına yatay olarak çekildikten sonra balast tankları deniz suyu ile doldurulup dikey pozisyona getirilicek ve bu işlemin ardından yapının büyük bölümü su altında kalacak. Şiddetli fırtınalara dayanabilmesi için özel bir çelikten üretilen platform, 12 ülkedeki 43 bilim kurumundaki araştırmacılara, oşinograflara, iklimbilimcilere ve biyologlara aktarılacak verilerin elde edilmesine ve uzun dönemli gözlemlerin yapılmasına imkân sağlayacak.

Denizcilerin Öfkeli Elliler (50° Güney ile 55° Güney enlemleri arası) olarak adlandırdığı bölgede faaliyet gösterecek olan platform ile yapılacak çalışmalar arasında, başta CO2 olmak üzere, hava ile okyanus arasındaki alışveriş ölçümleri; dalga dinamikleri; plankton toplama ve asitlenmenin etkisinin değerlendirilmesi; deniz faunasının akustik envanteri; uydu ölçümlerinin denizde doğrulanması ve deniz yaşamının havadan gözlemlenmesi de bulunuyor.

AkzaNobel Deniz ve Koruyucu Astarlar iş kolu Direktörü Jean Michel Gauthier.  “Sürdürülebilirlik alanında sektör lideri ve deniz ve yat boyalarında global pazar lideri olarak, çevre üzerindeki etkimizin azaltılması ve okyanusların korunmasına katkıda bulunulması, stratejimizin kilit unsurlarını oluşturuyor. Polar Pod seferinin desteklenmesi, bizim için Güney Okyanusu’nun dünyanın iklimi ve deniz biyoçeşitliliği üzerinde oynadığı merkezi role dair bilimsel bilginin ilerletilmesine yardımcı olmanın harika bir yolu. Misyon ivme kazanmaya başlarken, ekibe destek vermeyi ve programa dair farkındalığı arttırmayı iple çekiyoruz” diye ekliyor.

İşbirliğinin AkzoNobel’in karbon emisyonlarının %50 azaltılmasını ve şirket olarak sıfır atığa gidilmesini öngören 2030 “Gezegen” hedefi ile güçlü bir bağlantısı var. Dolayısıyla, araştırmanın bulguları ve sert deniz ortamının şirketin ürünleri üzerindeki etkisi de dahil olmak üzere, keşif sırasında elde edilecek bilgiler son derece değerli olacak.

AkzoNobel, Britanya Antarktika Araştırmaları Kurumu’nun Halley VI araştırma üssü, Sir Edmund Hillary’nin tarihi kulübesi ve kâşif Robert Swan’ın Bellingshausen’deki e-Üssü için sağladığı ürünler ile halihazırda Antarktika içi ve çevresindeki varlığını koruyor.

Polar Pod hakkında daha fazla bilgi için, www.oceanpolaire.org/en/polar-pod/ adresini ziyaret edebilirsiniz.

Polar Pod at sea

Daha fazla bilgi için

Tutku Konuk Altındal, Güney ve Doğu Avrupa İletişim Müdürü

Veriler alınıyor, lütfen bekleyin...