Pressmeddelande

AkzoNobel firar Göteborgs 400-årsjubileum

4 Juni 2021

(AKZA; AKZOY)

AkzoNobel bidrar till ett färgstarkare firandet av Göteborgs 400-årsjubileum som inleds imorgon den 4 juni. En av de mer kulörta aktiviteterna som man kan beskåda är Sätt färg på Göteborgs jubileumsprojekt 21 km konst. Ett stråk av konst från Kulturhuset Blå stället i Angered och hela vägen till Röda sten Konsthall vid klippan kantad av muralkonst på väggar, gator och i tunnlar.

Projektet har pågått sedan 2017 och har engagerat lokala och internationella konstnärer som tillsammans med Sätt färg på Göteborgs deltagare, som utbildar sig till att bli yrkesmålare, har berikat stråket med konst och kulör. AkzoNobel har med varumärket Nordsjös färg bidragit till flera av de fantastiska verken.

”Vårt samarbete med Sätt färg på Göteborg tog fart 2016 och det känns både roligt och betydelsefullt att kunna bidra till att unga tar ett steg in i arbetslivet genom att få lära sig målaryrket. På samma gång bidrar vi till färgrika, trivsamma och vackra bostadsmiljöer med vår kunskap och våra produkter”, säger Mikael J:son Lindhe, Communication Manager Nordsjö.

Sedan 2017 har fler och fler konstverk målats upp längs stråket. Sommaren 2019 målade exempelvis den venezuelanska konstnär Sandra Betancourt och den spanska konstnären Elara Elvira sina verk i Hjällbo. Sommaren därefter målades sex stycken gång- och cykeltunnlar i Storås, Hammarkullen och Gamlestan med konstnärerna Klara Bartilsson, Josefin Lindeberg, Oriol Marcez Cateura och Sebastian Villabona.

Denna vår har stråket berikats ytterligare med verk av konstnärerna Anna Brag, Amanda Karlsson, Onofrio Chillemi, Kim Demåne och Hanna Kastl-Lungberg. Dessutom har Sätt färg pås deltagare skapat egen konst i form av målningar på marken.

”Det är ett imponerande långt stråk av konst och färg som Sätt färg på teamet har skapat. Vi är väldigt glada och stolta över att vi kan bidra med färg till detta inspirerande projekt och få fira Göteborg, såklart”, säger Kees-Jan Starrenburg, Nordenchef för AkzoNobel.

Läs mer om 21 km konst här.

Om sätt färg på

Sätt färg på rekryterar arbetssökande unga, preppar dem fulla med yrkeskompetens och öppnar dörren till en bransch full med jobbchanser. Satsningen som initierades av Måleriföretagen har bland annat som ambition att utbilda fler målare och hjälpa arbetssökande unga att komma in i arbete samtidigt som vi sätter färg på staden.

Om Nordsjö

Nordsjö är ett varumärke inom AkzoNobel, en av världens största färgtillverkare. Nordsjö har sina rötter i Nordström & Sjögren AB, som startade sin verksamhet redan 1903. I dag är Nordsjö ett av de ledande och mest innovativa varumärkena i Norden. Vi har stort fokus på att utveckla och tillverka produkter som är hållbara för vår miljö och vår ambition är att ligga steget före samhällets lagar och krav. Vid vår anläggning i Sege utanför Malmö, som är Nordens största, utvecklas och tillverkas färg, lack, spackel och träskydd för konsument och yrkesmålare.


Om AkzoNobel

Vi levererar hållbara och innovativa färg- och ytbehandlingsprodukter som våra kunder, samhällen och miljön i allt högre grad förlitar sig på. Det är därför allt som vi gör, har sin utgångspunkt i People. Planet. Paint. I vår portfölj av varumärken i världsklass finns Cuprinol, International, Nordsjö och Sikkens som är betrodda av kunder världen över. Vi är verksamma i mer än 150 länder och har siktet inställt på att globalt bli industriledande i vår bransch. Det är vad du kan förvänta dig av ett banbrytande färgföretag, som har åtagit sig vetenskapsbaserade hållbarhetsmål och som arbetar med konkreta åtgärder för att kunna påverka globala utmaningar - för en bättre framtid för kommande generationer.

För ytterligare information

Linda von Platen, Communications Manager Nordics

Fetching the data, please wait...