Pressmeddelande

AkzoNobel förvärvar afrikansk färg- och ytbehandlingsverksamhet från Kansai Paint

1 Juni 2022

(AKZA; AKZOY)

AkzoNobel stärker ytterligare sitt afrikanska fotavtryck efter att ha nått en överenskommelse med Kansai Paint om att förvärva deras färg- och ytbehandlingsverksamhet i regionen. Genomförandet av förvärvet, som är villkorat av godkännande från konkurrensmyndigheterna, förväntas genomföras under 2023.

Kansai Paint finns i 12 länder i Afrika och har regionala konsoliderade intäkter på cirka 280 miljoner euro. Transaktionen inkluderar varumärket Plascon, som har funnits över 100 år i Sydafrika. Tillsammans med vårt eget varumärke Dulux är de färgvarumärkena som har längst historia i regionen. Det planerade förvärvet omfattar även fordons- och skyddsbeläggningar samt trä- och metallfärger.

"Förvärvet av Kansai Paints verksamhet i regionen kommer att hjälpa oss att ytterligare expandera vår färg- och ytbehandlingsverksamhet i Afrika och ge en stark plattform för framtida tillväxt", säger AkzoNobels VD, Thierry Vanlancker. "Kansai Paint delar vårt engagemang för innovation och hållbarhet. Vi ser fram emot att kombinera vår expertis, vilket kommer att resultera i ett bredare utbud av innovativa produkter och mer hållbara lösningar för våra kunder."

Kunishi Mori, Kansai Paints VD, tillägger: "Vi är övertygade om att AkzoNobel är den bästa ägaren eftersom färg är AkzoNobels kärnverksamhet. De kommer att kunna frigöra verksamhetens fulla potential och därigenom bidra till utvecklingen av den afrikanska ekonomin".

"För Prejay Lalla och Arvind Shekhawat, verkställande direktörer för KPAL och KPEA (de afrikanska legala enheter som säljs av Kansai Paint), möjiggör detta att ytterligare öka tillväxten. " Vi tror att AkzoNobel kommer att vara ägaren som kommer att lyfta verksamheten till nästa nivå eftersom AkzoNobel är villig att investera i ESG, är engagerade i innovation, arbetskraftsutveckling och erbjuder bredare karriärmöjligheter samt långsiktig framgång för sina färgföretag i Afrika. "

Jan-Piet van Kesteren, Managing Director för AkzoNobels verksamhet Decorative Paints Europe, Middle East and Africa, kommenterar affären: "Kansai Paint Africa är ett vackert tillskott till vår befintliga starka verksamhet som sträcker sig över nio länder i regionen. Förvärvet kommer att komplettera vår portfölj med ledande positioner på attraktiva marknader, varumärken i världsklass, samtidigt som vi driver tillväxt på relevanta tillväxtmarknader. Det ger oss också en unik möjlighet att välkomna ett annat starkt varumärke med ett arv på mer än 100 år och ett brett distributionsnätverk."

Det planerade förvärvet följer en rad nyligen genomförda förvärv av AkzoNobel inom färgindustri de senaste två åren, som Titan Paints i Spanien och Portugal, New Nautical Coatings i USA och senast Grupo Orbis i Latinamerika.


Om AkzoNobel

Vi levererar hållbara och innovativa färg- och ytbehandlingsprodukter som våra kunder, samhällen och miljön i allt högre grad förlitar sig på. Det är därför allt som vi gör, har sin utgångspunkt i People. Planet. Paint. I vår portfölj av varumärken i världsklass finns Cuprinol, International, Nordsjö och Sikkens som är betrodda av kunder världen över. Vi är verksamma i mer än 150 länder och har siktet inställt på att globalt bli industriledande i vår bransch. Det är vad du kan förvänta dig av ett banbrytande färgföretag, som har åtagit sig vetenskapsbaserade hållbarhetsmål och som arbetar med konkreta åtgärder för att kunna påverka globala utmaningar - för en bättre framtid för kommande generationer.

För ytterligare information

Linda von Platen, Communications Manager Nordics

Fetching the data, please wait...