Pressmeddelande

Naturen ger liv åt AkzoNobels Årets kulör 2023

13 September 2022

(AKZA; AKZOY)

Årets kulör 2023 är Wild Wonder – en nyans inspirerad av de varma tonerna av skördade grödor. Dess mjuka glöd ger oss en direkt koppling till naturen och skapar en känsla av energi och positivitet.

AkzoNobels och Nordsjös egna kulörexperter och ett team av internationella designers har noga analyserat globala trender i samhället och utifrån resultatet sammanställt trendrapporten ColourFutures 2023. När människor söker efter stöd, sammanhang, inspiration och balans i dagens värld, vänder de sig till naturens underverk för att hitta det.

"Wild Wonder talar till oss på ett språk som vi instinktivt förstår", säger Ann-Charlotte Linde, Kulörchef på Nordsjö. ”Naturen är det som inspirerar oss och får oss att må bättre i våra liv och i våra hem. Det är därför hela vår kulörpalett för 2023 är inspirerad av naturens rytmer.

I Sverige och på våra nordiska marknader lanseras årets kulör under AkzoNobels varumärke Nordsjö. Nordsjö har designat och tagit fyra olika kulörpaletter som kompletterar kulören Wild Wonder: “Lush Colours” (inspirerad av växtfyllda trädgårdar och skogar), “Buzz Colours” (”ängsnyanser", inspirerade av den livliga biologiska mångfalden i ett fält fullt av gräs och ängsblommor), “Raw Colours” (som symboliserar naturens råmaterial, kulörer från torkat gräs, svamp och trä) och “Flow Colours” (kulörer från havet och stranden som ger oss lugn och känslan av närhet till naturen).

Dessa fyra paletter underlättar kulörvalet för konsumenter som vill göra sina hem och närmiljöer personliga, tidlösa och samtidigt aktuella.

“Vår trendforskning och insikter är också relevanta för våra industrikunder som letar efter den perfekta finishen,” säger Michael Friede, Chief Commercial Officer Performance Coatings AkzoNobel. “Vi utvecklar marknadsspecifika erbjudanden baserade på färg- och materialforskning samt marknadsanalys. Jag är glad att kunna dela med oss av denna kulör och berättelsen som är inspirerad av naturen”.

Årets kulör inspirerar också designutveckling för våra kunders industriella beläggningar. Trender inom kulör, texturer och specialeffekter har utformats för flyg-, bil-, konsumentelektronik, möbler, golv och arkitektoniska element. Med hjälp av innovativa, digitala verktyg som AkzoNobel Design-appen arbetar beläggningsexperter och kunder tillsammans för att skapa den bästa finishen för sina produkter.

2023 markerar dessutom två viktiga milstolpar för AkzoNobels Global Aesthetic Center som firar 20-årsjubileum för trendforskning och utnämnandet av årets kulör samt under att de senaste tre decennierna har arbetat med trendanalys, färgforskning och design.

Årets kulör 2023 – Wild Wonder finns att provmåla med Nordsjös innovativa Colour Tester, som finns att beställa på www.colourtester.se.


Om AkzoNobel

Vi levererar hållbara och innovativa färg- och ytbehandlingsprodukter som våra kunder, samhällen och miljön i allt högre grad förlitar sig på. Det är därför allt som vi gör, har sin utgångspunkt i People. Planet. Paint. I vår portfölj av varumärken i världsklass finns Cuprinol, International, Nordsjö och Sikkens som är betrodda av kunder världen över. Vi är verksamma i mer än 150 länder och har siktet inställt på att globalt bli industriledande i vår bransch. Det är vad du kan förvänta dig av ett banbrytande färgföretag, som har åtagit sig vetenskapsbaserade hållbarhetsmål och som arbetar med konkreta åtgärder för att kunna påverka globala utmaningar - för en bättre framtid för kommande generationer.

För ytterligare information

Linda von Platen, Communications Manager Nordics

Fetching the data, please wait...