Persbericht

AkzoNobel gaat de uitdaging aan om 's werelds grootste offshore windmolenpark te beschermen

7 june 2022

(AKZA; AKZOY) 

Het grootste offshore windmolenpark ter wereld staat op het punt operationeel te worden voor de kust van het Verenigd Koninkrijk, waarbij alle 165 van de gigantische 8 MW turbines met AkzoNobel’s coatings worden beschermd tegen de krachten van de Noordzee.

Hornsea 2 ligt ongeveer 89 kilometer uit de oostkust van Engeland en zal medio 2022 operationeel zijn. En heeft de capaciteit om meer dan 1,3 gigawatt aan energie te produceren - genoeg om meer dan 1,3 miljoen huishoudens van stroom te voorzien. 

De funderingen van alle turbines (die 204 meter boven de zeespiegel uitsteken) zijn bekleed met Interzone 954 van het merk International van het bedrijf. Dit product werd oorspronkelijk ontwikkeld voor de veeleisende bescherming van offshore olie- en gasstructuren, maar is nu ook bij uitstek de oplossing voor offshore windmolenparken.

"Het is fantastisch om betrokken te zijn bij zo'n ambitieus project van deze omvang," zegt Simon Parker, directeur van de Marine and Protective Coatings business van AkzoNobel. "Naarmate de wereld zich ontwikkelt in de richting van een groenere en duurzamere toekomst, is het essentieel dat vitale infrastructuur niet alleen functioneel is voor het beoogde doel, maar ook bruikbaar is voor een lange termijn.

"Dat is waar Interzone 954 zo'n belangrijke rol speelt. Het is een van de meest vertrouwde producten in de industrie voor de bescherming van structuren die moeten functioneren onder de zwaarste omstandigheden. Het heeft zich al meer dan 30 jaar bewezen en heeft inmiddels wereldwijd al meer dan 2.000 offshore windturbines beschermd.

Door turbines in één keer goed te beschermen, kunnen ze continu in bedrijf blijven op de meest uitdagende locaties. Offshore windmolenparken zijn bijzonder gevoelig voor atmosferische corrosie als gevolg van de hoge vochtigheid en het hoge chloridegehalte in de lucht. Met name de spatzone van een windturbine - die afwisselend nat en droog is als gevolg van getijden en golven - is het meest vatbaar voor corrosie. 

Interzone 954 heeft een unieke combinatie van eigenschappen, waaronder uitstekende slijtagebestendigheid, effectieve een-laags filmopbouw. Het is ook bestand tegen een breed scala aan chemicaliën. 

Het 462 vierkante kilometer grote Hornsea 2-project, dat al vier jaar in de planning zit, volgt de succesvolle voltooiing van Hornsea 1 in 2021 op - de vorige houder van de titel van 's werelds grootste offshore windmolenpark. De 174 turbines van 7 MW, ook gecoat door AkzoNobel, leveren nu al stroom aan ongeveer een miljoen huishoudens in het Verenigd Koninkrijk.

Meer details over Interzone 954 zijn beschikbaar op de International website

Dominique Groenendijk

Voor meer informatie

Dominique Groenendijk, Communicatie Manager Benelux 
Fetching the data, please wait...