Persbericht

AkzoNobel is een van de 25 ondernemingen die zijn opgenomen in de nieuwe AEX® ESG-index van Euronext Amsterdam

25 may 2022

De index rangschikt ondernemingen die het beste in de praktijk presteren op het gebied van milieu, maatschappij en ondernemingsbestuur (ESG) - waardoor beleggers de kans krijgen te beleggen in de meest duurzame beursgenoteerde ondernemingen. Onze opname in deze index is gebaseerd op de beoordeling van Sustainalytics, een van de belangrijkste duurzaamheidsbeoordelaars.

We vroegen ons Hoofd Investor Relations, Kenny Chae, om uit te leggen hoe belangrijk het is om in deze index te worden opgenomen.

Wat betekent dit voor AkzoNobel?

Opname in de AEX ESG-index is een grote erkenning van de vooruitgang die we hebben geboekt en de leidende positie die we in de sector hebben op het gebied van ESG (milieu, maatschappij en ondernemersbestuur). Het is een erkenning van het feit dat wij het eerste verf- en coatingsbedrijf zijn dat zich heeft gecommitteerd aan een CO2-reductiedoelstelling van 50% tegen 2030 (basis 2018) voor de volledige waardeketen, geverifieerd door het Science Based Targets-initiatief.

Wat is de waarde van opname?

Opname in ESG-fondsen en voldoen aan de ESG-eisen van beleggers biedt toegang tot een grotere groep beleggers. En belangrijker nog is dat het bedrijf zich beter kan aansluiten bij aandeelhouders die dezelfde ESG-waarden delen.

Steeds meer landen introduceren een ESG-index, is dit een belangrijke trend?

ESG wint zeker aan belang bij beleggers, beleidsmakers en andere belangrijke stakeholders. Het aantal ESG-fondsen en -beleggers groeit dan ook snel. ESG-factoren worden steeds vaker toegepast en geïntegreerd in het beleggingsproces. Ze worden gezien als een manier om bedrijven te behoeden voor toekomstige risico's.

Investor Relations Manager AkzoNobel, Kenny Chae.

Hoe hebben de duurzaamheidsprestaties van AkzoNobel hieraan bijgedragen?

Het is een direct gevolg van ons baanbrekende streven naar zero-waste en een lagere CO2-uitstoot. Onze opname in de lijst was gebaseerd op onze beste beoordeling ooit van Sustainalytics. Onze laatste score (bekendgemaakt in december 2021), toont een verbetering van twee procentpunten ten opzichte van het voorgaande jaar en plaatst ons stevig in de categorie "laag risico". Sterke punten waren onder meer ons uitgebreide programma voor emissie-, afvalwater- en afvalbeheer, ons koolstofprogramma, het beheer van de milieu- en maatschappelijke effecten van producten en diensten, en corporate governance. We kregen ook hoge scores voor onze programma's voor diversiteit en inclusie, ons mensenrechtenbeleid, bedrijfsethiek en onze benadering van gezondheid op het werk.

Hoeveel belangstelling trekt AkzoNobel van ESG-beleggers?

Ongeveer 42% van het aandelenkapitaal van de onderneming was ultimo 2021 in handen van ESG-beleggers*, vergeleken met 41% in 2020.

 
*Zoals berekend door Nasdaq, volgens hun methodologie, die de som omvat van:
- Kernbedrijven van duurzame en verantwoordelijke beleggers waar 100% van de aandelenactiva wordt beheerd met een milieu-, sociale en governance-benadering (ESG)

Dominique Groenendijk

Voor meer informatie

Dominique Groenendijk, Communicatie Manager Benelux 
Fetching the data, please wait...