Persbericht

AkzoNobel neemt Afrikaanse verf- en coatingsactiviteiten over van Kansai Paint

1 june 2022

(AKZA; AKZOY)

AkzoNobel versterkt haar positie in Afrika na het bereiken van een overeenkomst met Kansai Paint over de overname van haar verf- en coatingsactiviteiten in de regio. De voltooiing van de overname, die nog afhankelijk is van vereiste goedkeuringen, wordt in de loop van 2023 verwacht.

Kansai Paint is in 12 landen in Afrika actief en heeft een regionale stabiele omzet van ongeveer €280 miljoen. De overname omvat het Plascon-merk, dat in Zuid-Afrika al meer dan 100 jaar bestaat. Samen met ons eigen merk Dulux zijn zij de langst gevestigde verfmerken in de regio. De voorgenomen overname omvat ook auto- en beschermende coatings, en coatings voor hout en platen. 

"De overname van de Kansai Paint activiteiten in de regio zal ons helpen om onze verf- en coatings activiteiten in Afrika verder uit te breiden en biedt een sterk platform voor toekomstige groei," zegt Thierry Vanlancker, CEO van AkzoNobel. "Kansai Paint deelt ons streven naar innovatie en duurzaamheid, en we kijken ernaar uit om onze expertise te combineren, waardoor we een breder scala aan innovatieve producten en duurzame oplossingen aan onze klanten kunnen bieden."

Kunishi Mori, de president van Kansai Paint, voegt hieraan toe: "Wij zijn ervan overtuigd dat AkzoNobel de beste eigenaar is, omdat AkzoNobel de sector decoratieve verven als een kernactiviteit beschouwt en daarom in staat zal zijn het volledige potentieel van het bedrijf te ontsluiten en zo ook zal bijdragen aan verdere ontwikkeling van de Afrikaanse economie.

"Voor Prejay Lalla en Arvind Shekhawat, Chief Executive Officers van KPAL en KPEA (de respectieve Afrika-entiteiten die door Kansai Paint in deze transactie worden verkocht), is deze overeenkomst een kans om groei verder uit te breiden. "Wij geloven dat AkzoNobel de eigenaar zal zijn die de onderneming naar het volgende niveau zal tillen, aangezien AkzoNobel bereid is te investeren in ESG, zich inzet voor innovatie, ontwikkeling van werknemers en carrièremogelijkheden, evenals een succesvolle ontwikkeling van haar verf ondernemingen in Afrika op lange termijn."

In reactie op deze overname zegt Jan-Piet van Kesteren, Managing Director van AkzoNobel's Decorative Paints Europe, Middle East and Africa: "Kansai Paint Africa is een mooie uitbreiding op ons bestaande bedrijf dat zich over 9 landen in de regio uitstrekt. De overname is een aanvulling op  onze portefeuille van leidende posities in aantrekkelijke markten en merken van wereldklasse in Afrika, en stimuleert de groei in relevante opkomende markten. Het biedt ons ook de unieke kans om een ander sterk merk - met een erfgoed van meer dan 100 jaar en een breed distributienetwerk- te verwelkomen." 

De voorgenomen overname volgt op een reeks recente overnames door AkzoNobel op het gebied van verven en coatings in de afgelopen twee jaar, waaronder Titan Paints in Spanje en Portugal, New Nautical Coatings in de VS en, recentelijk Grupo Orbis in Latijns-Amerika.

Dominique Groenendijk

Voor meer informatie

Dominique Groenendijk, Communicatie Manager Benelux 
Fetching the data, please wait...