Persbericht

AkzoNobel ontwikkelt muggenwerende coating om ziektes te helpen bestrijden

13 june 2022

(AKZA; AKZOY)

Brazilië heeft een nieuwe bondgenoot in de strijd tegen dengue (knokkelkoorts), namelijk de krachtige muggenwerende coating die ontwikkeld is door het Coral-merk van AkzoNobel.

De kleurloze matte vernis, bekend onder de naam Well-being Protection Anti-Mosquito, bevat het actieve ingrediënt permethrine. De afstotende werking is specifiek ontwikkeld om de Aedes aegypti-mug te bestrijden. Deze mug is grotendeels verantwoordelijk is voor de stijging van 165% van gevallen van dengue gedurende de eerste maanden van 2022 volgens cijfers van het Braziliaanse ministerie van Volksgezondheid. Het virus komt voor in (sub)tropische gebieden en wordt overgedragen door muggen. Naast dengue, kunnen de muggen ook het zika- en chikungunya-virus overdragen.

Als een mug op de nieuwe transparante toplaag landt, wordt de permethrine door de pootjes van de mug geabsorbeerd en overprikkelt dit het zenuwstelsel van het insect, waardoor het zich losmaakt of eraf valt. Permethrine is een bekend middel dat gebruikt wordt in stoffen voor muskietennetten en beschermende kleding.

"De bezorgdheid over gezondheid en veiligheid in huis is de laatste jaren sterk toegenomen," legt Daniel Campos uit, AkzoNobel's directeur Decorative Paints in Latijns-Amerika. "Deze nieuwe coating - de eerste in zijn soort in de regio - is een heldere matte vernis die over elke geverfde muur kan worden aangebracht. Het is een prachtig voorbeeld van People. Planet. Paint. in actie en laat zien hoe onze unieke aanpak van productontwikkeling kan helpen het verschil te maken voor de gezondheid en het welzijn van mensen."

Campos vervolgt: "Volksgezondheid is een groot vraagstuk in veel landen over de hele wereld. In Brazilië is bijvoorbeeld dengue een grote uitdaging. Wij willen mensen en hun gezinnen helpen door dit unieke product aan te bieden dat 24 uur per dag, tot wel twee jaar lang, continu bescherming biedt tegen de Aedes aegypti-mug."

De effectiviteit van Well-being Protection Anti-Mosquito is getest in een extern onafhankelijk laboratorium dat is gecertificeerd door het Brazilian Network of Analytical Laboratories in Health. Alle testen hebben plaatsgevonden op geverfde muren en plafonds in een nagebouwde huiselijke omgeving en waar met succes is bewezen dat muggen na contact met behandelde oppervlaktes uit de ruimte werden verjaagd, waarbij de actieve component in het vernis werd vastgehouden.

Dengue is een virus dat op mensen wordt overgedragen via de beet van besmette muggen. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zijn de wereldwijde besmettingscijfers van dengue dramatisch toegenomen en loopt ongeveer de helft van de wereldbevolking gevaar.

Tot 14 mei van dit jaar waren er in Brazilië 855.910 meldingen van waarschijnlijke besmetting met het dengue virus, dat zijn 401,2 nieuwe gevallen per 100.000 inwoners. De grootte van het volksgezondheidsprobleem wordt onderstreept door het feit dat er voor het dengue, zika en chikungunya virus geen specifieke behandeling bestaat. Preventie wordt op dit moment gezien als de beste oplossing.

Op dit moment is het nieuwe product alleen in Brazilië verkrijgbaar, maar er zijn plannen om het ook in andere landen en regio’s op de markt te brengen. 

Dominique Groenendijk

Voor meer informatie

Dominique Groenendijk, Communicatie Manager Benelux 
Fetching the data, please wait...