Persbericht

AkzoNobel realiseert 16% groei en een aanzienlijke stijging van de winstgevendheid in Q1 2021

21 april 2021

Akzo Nobel N.V. (AKZA; AKZOY) publiceert resultaten over het eerste kwartaal van 2021 

Highlights Q1 2021

  • Omzet steeg met 10% en was 16% hoger in constante valuta1 met sterke groei in Azië
  • ROS2 gestegen naar 13,6% (Q1 2020: 10,4%)
  • Aandeleninkoop ter waarde van € 300 miljoen op 16 april 2021 voltooid. €1 miljard aandeleninkoop begint op 27 april 2021
  • Acquisitie van Titan Paints in Spanje in maart 2021 afgerond

 

Q1 2021 (vergeleken met Q1 2020)

  • Omzet steeg met 10% en was 16% hoger in constante valuta's, waarbij het volume met 16% en de prijs met 2% omhoog ging, voornamelijk dankzij een sterke vraag op de eindmarkt. Vergeleken met Q1 2019* was de omzet 10% hoger in constante valuta's
  • Bedrijfsresultaat steeg met 62% naar € 303 miljoen (2020: € 187 miljoen); Operationele marge (OPI) verbeterde tot 13,4% (2020: 9,1%)
  • Aangepast bedrijfsresultaat3 43% gestegen naar € 307 miljoen (2020: € 214 miljoen), uitgezonderd € 4 miljoen negatieve impact van geïdentificeerde posten, hoofdzakelijk gerelateerd aan transformatie-initiatieven (2020: € 27 miljoen negatieve geïdentificeerde posten gerelateerd aan transformatie-initiatieven)
  • Netto kasstroom uit operationele activiteiten verbeterde met € 129 miljoen tot een uitstroom van € 31 miljoen (2020: uitstroom van € 160 miljoen)
  • Netto inkomsten van de totale bedrijfsactiviteiten stegen met 90% tot € 217 miljoen (2020: € 114 miljoen)
  • Winst per aandeel van de totale bedrijfsactiviteiten steeg met 95% tot € 1,15 (2020: € 0,59); aangepaste winst per aandeel4 van voortgezette bedrijfsactiviteiten steeg met 66% tot € 1,18 (2020: € 0,71)

 

*Om een deugdelijke vergelijking mogelijk te maken gezien de impact van COVID-19 in 2020 zijn de vergelijkende cijfers van Q1 2019 opgenomen

 

AkzoNobel CEO, Thierry Vanlancker:

“We hebben een zeer sterk kwartaal achter de rug, dat werd gekenmerkt door 16% groei en een hogere winstgevendheid. Het is bemoedigend om te zien hoe we vanuit onze succesvolle 15 by 20-ambitie nu een krachtige start kennen dankzij onze nieuwe Grow & Deliver-strategie, die nu al een positief effect heeft op de resultaten.

“De aanhoudende problemen op het gebied van grondstoffen zijn in de hele industrie een uitdaging die continu onze aandacht vraagt. Ik ben bijzonder trots op de manier waarop onze teams erin slagen onze klanten te blijven bedienen, ondanks de aanzienlijke verstoring van de markt. We zullen ons blijven concentreren op het compenseren van de grondstofkosten met prijsinitiatieven en kostendiscipline. Zo kunnen we de storm het hoofd bieden en verder werken aan ons sterke fundament voor groei.”

Q1 2020

2,058

Q1 2021

2,263

△%

10%

△%CC^1

16%

Q1 2020

187

Q1 2021

303

△%

62%

△%CC^1
Q1 2020

214

Q1 2021

307

△%

43%

△%CC^1
Q1 2020

10.4%

Q1 2021

13.6%

△%
△%CC^1

Recente highlights

AkzoNobel en Polar Pod samen in baanbrekende wetenschappelijke missie

AkzoNobel is de exclusieve verf- en coatingspartner voor een bemand oceanografisch platform dat rond Antarctica zal drijven als onderdeel van een baanbrekende wetenschappelijke expeditie. Dankzij de Polar Pod kunnen wetenschappers en onderzoekers de Antarctische ‘Circumpolar Current’ (Westenwinddrift) bestuderen die een grote invloed heeft op het klimaat op aarde. AkzoNobel zal het 1.000 ton wegende platform de komende vijf jaar ondersteunen, vanaf de bouw tot de voltooiing van de drie jaar durende missie, die naar verwachting in december 2023 begint.

Paint the Future leidt tot investering in applicatietechnologie van Qlayers

AkzoNobel heeft geïnvesteerd in de baanbrekende technologie voor het aanbrengen van coatings van Qlayers – een van de winnaars van onze Paint the Future-startup challenge in 2019. Het innovatieve industriële systeem van dit Nederlandse bedrijf voorziet in een geautomatiseerd proces dat veiliger, consistenter en sneller is dan de handmatige coatingprocessen die nu in de industrie worden gebruikt. Door het elimineren van zogenaamde ‘overspray’ is het een duurzame oplossing die kosten bespaart.

Simpel doe-het-zelven met nieuwe Dulux-serie

AkzoNobel heeft onlangs de nieuwe Dulux-serie Simply Refresh gelanceerd in het Verenigd Koninkrijk, waar men volop aan het doe-het-zelven is. Simply Refresh geeft muren met slechts één laag verf een geheel nieuw leven. De serie kent twee zorgvuldig samengestelde kleurcollecties – One Coat en Feature Wall – voor zowel neutrale als meer gewaagde kleurpaletten. De nieuwe producten zijn niet alleen gemakkelijk in gebruik, ze besparen ook kostbare tijd.

Voortrekkersrol in poedercoatings voor e-mobility

De wereldwijde vraag naar elektrische voertuigen – en e-mobility in het algemeen – blijft toenemen. Onze Powder Coatings business speelt in op deze groeiende behoefte onder klanten met de ontwikkeling van geavanceerde technologieën die de industrie in de toekomst verder kunnen helpen. We hebben een speciaal aanbod aan poedercoatings ontwikkeld voor fabrikanten van elektrische voertuigen en onderdelen, die steeds vaker op zoek zijn naar eersteklas oplossingen om motoren, accusystemen en elektrische opslagunits te beschermen.

Acquisitie van Titan Paints in Spanje afgerond

AkzoNobel heeft de acquisitie van 100% van de aandelen van Industrias Titan S.A.U. (Titan Paints) afgerond. Hiermee versterken we onze verfactiviteiten en footprint in Spanje en worden we een van de referenties in de regionale markt. De transactie omvat drie productiefaciliteiten, waaronder een van de modernste fabrieken voor verven op waterbasis in Europa nabij Barcelona en zeven logistieke en servicecentra voor decoratieve verven. Titan Paints - dat ook sterk vertegenwoordigd is in Portugal - is een van de bekendste Spaanse merken en genereerde een omzet van circa € 80 miljoen. Het bedrijf deelt AkzoNobels aanpak van duurzame product innovaties, waarvan het merendeel gewaardeerd wordt vanwege de milieuprestaties.

 

Vooruitzichten:

AkzoNobel heeft zich ten doel gesteld om ten minste net zo sterk te groeien als zijn relevante markten. De trends per regio en segment verschillen op basis van de verwachte grondstoffen disruptie en inflatie, met name in Q2 en Q3. Er zijn programma's voor kostenbeheersing en kostendiscipline geïmplementeerd om het rendement op verkopen met 50 basispunten te verbeteren. Als onderneming streven we naar een leverage ratio tussen de 1 tot 2 keer de netto schuld/EBITDA om onze sterke credit rating vast te houden.


 

1 Bij de berekeningen op basis van constante wisselkoersen is geen rekening gehouden met het effect van veranderingen in wisselkoersen

2 ROS is aangepast bedrijfsresultaat als percentage van de omzet; ROS exclusief niet-toegewezen kosten werd gerapporteerd in relatie tot de Winning together: 15 by 20 strategie en wordt niet langer gerapporteerd

3 Aangepast bedrijfsresultaat = bedrijfsopbrengsten exclusief geïdentificeerde elementen

4 Aangepaste winst per aandeel is de gewone winst per aandeel uit bedrijfsactiviteiten, exclusief geïdentificeerde posten en belastingen daarover

Dit persbericht behandelt de hoogtepunten van het kwartaal. Wij raden u aan het persbericht te lezen in combinatie met het volledige AkzoNobel Q1 2021 Report. Het Q1 2021 Report bevat aanvullende informatie, waaronder de IAS34 verkorte geconsolideerde financiële overzichten.

ROS, Adjusted OPI en Adjusted EPS zijn Alternatieve prestatiemaatstaven (APM's). AkzoNobel gebruikt APM-aanpassingen op de IFRS-maatstaven om aanvullende informatie te verschaffen over de rapportage van de onderliggende ontwikkelingen van de onderneming. Een reconciliatie van de alternatieve prestatiemaatstaven met de meest direct vergelijkbare IFRS maatstaven is te vinden in het AkzoNobel Q1 2021 Report.

This is a public announcement by Akzo Nobel N.V. pursuant to section 17 paragraph 1 of the European Market Abuse Regulation (596/2014).


 

Over AkzoNobel

We zijn al meer dan 200 jaar pionier in een wereld vol mogelijkheden voor perfecte afwerkingen. De kans is groot dat onze producten altijd dicht in de buurt zijn. We zijn er trots op dat klanten van over de hele wereld vertrouwen op onze eersteklas merken en producten, waaronder Flexa, Sikkens, Dulux, International en Interpon. We zijn actief in meer dan 150 landen en willen wereldwijd leider in onze industrie worden, als meest duurzame verfbedrijf dat al ruim twee eeuwen kleur geeft aan de toekomst. https://www.akzonobel.com/en/nl

Dominique Groenendijk

Voor meer informatie

Dominique Groenendijk, Communicatie Manager Benelux 
Fetching the data, please wait...