Persbericht

AkzoNobel realiseert 6% omzetgroei in derde kwartaal; prijsinitiatieven ingezet om aan eind van 2021 grondstoftegenwind te compenseren

20 october 2021

Akzo Nobel N.V. (AKZA; AKZOY) publiceert resultaten over het derde kwartaal van 2021

Highlights Q3 2021

  • Prijzen met 9% omhoog vergeleken met Q3 2020. Omzet 6% hoger (omhoog met 5% vergeleken met Q3 2019* in constante valuta1)
  • Grondstoffen en andere variabele kosten stegen naar €278 miljoen vergeleken met Q3 2020
  • Aangepast bedrijfsresultaat2 lager op €241 miljoen (2020: €353 miljoen), ROS3 op 10,0% (2020: 15,5%)
  • €1 miljard aandeleninkoop begonnen op 27 april 2021; €557 miljoen daarvan ingekocht aan het eind van Q3 2021
  • Als eerste verf- en lakkenbedrijf gecommitteerd aan het verminderen van de CO2-uitstoot in de hele waardeketen met 50% in 2030 in vergelijking met 2018 met goedkeuring van het Science Based Targets initiative (SBTi)

 

*Om een passende vergelijking mogelijk te maken gezien de impact van COVID-19 in 2020 zijn de vergelijkende cijfers van 2019 opgenomen.

 

AkzoNobel CEO Thierry Vanlancker:

“Gedurende het derde kwartaal, zoals voorspeld, kreeg onze onderneming te maken met buitengewone stijgingen van grondstofprijzen en verstoringen van de bevoorraading. Ondanks beperkingen van de aanvoer en als gevolg daarvan ontstane achterstanden, waren we toch in staat een omzetgroei neer te zetten van 6%.  

Ik ben zeer trots op de focus van ons team op onze eigen prijzen, zoals de 10% toename run rate aan het einde van het derde kwartaal laat zien. We zijn op koers om aan het eind van het jaar met onze eigen prijsinitiatieven de inflatie van grondstofprijzen te compenseren.   

Zoals we eerder hebben aangegeven, zal de tegenwind aanhouden in 2022. Desondanks hebben we een stevige basis neergelegd voor onze Grow & Deliver ambitie en blijven we vertrouwen het doel €2 miljard EBITDA voor 2023 te behalen.” 

Q3 2020

2.276

Q3 2021

2.410

△%

6%

△%CC^1

6%

Q3 2020

326

Q3 2021

226

△%

(31%)

△%CC^1
Q3 2020

353

Q3 2021

241

△%

(32%)

△%CC^1
Q3 2020

15,5%

Q3 2021

10,0%

△%
△%CC^1

Recente hoogtepunten

Bright Skies onthuld als de Kleur van het Jaar 

Een luchtig lichtblauw is onthuld als AkzoNobels Kleur van het Jaar voor 2022. De prachtige kleurencollectie inspireert interieur ontwerpen en oppervlakken voor de luchtvaart, automobiel industrie en consumenten elektronica markten. Volgens ons trendonderzoek hebben mensen behoefte aan frisse lucht. Dat thema komt terug in Bright Skies – een ongelofelijke veelzijdige tint, die ook gevoerd wordt in onze ColorSurfaces E17 coatings collectie.

“Let’s Colour” bereikte grote hoogte

De adembenemende Pão de Açúcar kabelbaan in Rio de Janeiro, Brazilië, was de spectaculaire locatie van een van onze recente “Let’s Colour” projecten. Kleurrijke schilderingen van planten en dieren waren aangebracht op drie kabelbaanstations, die gebruikt worden om bezoekers naar de top van de Sugarloaf Mountain te brengen. De kunstenaar Bruno Big heeft 540 liter van onze Coral verf gebruikt om de stations tot leven te brengen. Het ontwerp belicht de buitengewone biodiversiteit van de aangrenzende omgeving en van het belang om milieubewustzijn te stimuleren. 

SBTi keurt CO2-reductiedoelstellingen goed 

Onze belofte voor het stellen van op wetenschap gebaseerde duurzaamheidsdoelstellingen is officieel gevalideerd door het Science Based Targets initiative (SBTi). AkzoNobel is hiermee het eerste verf- en lakkenbedrijf dat deze goedkeuring heeft gekregen. We hebben ook onze CO2-reductiedoelstelling voor de hele waardeketen opnieuw geformuleerd en verhoogd tot een 50% reductie voor 2030 (basislijn 2018). Dit brengt het in lijn met de bedrijfsambitie om uitstoot te verminderen in onze eigen activiteiten.

Partnerschap met Mercedes-Benz verlengd in China en Indonesië

Met Mercedes-Benz zijn we overeengekomen om het partnerschap met nog eens vier jaar te verlengen. Dit betekent dat het bedrijf doorgaat als aanbevolen leverancier van autoreparatie producten en diensten in China en als voorkeurspartner in Indonesië. De overeenkomst was bevestigd na uitvoerige testen en analyse van het productassortiment en diensten die geleverd worden door AkzoNobels premium merk Sikkens.

Vier Chinese startups winnen met Paint the Future de mogelijkheid om samen te werken 

Vier startups zijn door AkzoNobel uitgenodigd om samen te werken aan hun innovatieve oplossingen, nadat zij zijn uitgeroepen tot winnaars van de Paint the Future China startup challenge. Dit werd bekendgemaakt aan het eind van het tweedaagse event, waar 17 finalisten samen met 30 experts van AkzoNobel discussies voerden over mogelijkheden om samen te werken om zo de grenzen van de verf- en lakkenindustrie te kunnen verleggen. 

Consumenten elektronica business erkend door Dell Technologies

Ons Consumer Electronics business heeft onlangs een onderscheiding ontvangen van Dell Technologies voor hun hulp om van een technologie op basis van oplosmiddelen te komen tot een op water gebaseerde technologie. We voorzien Dell van duurzame basislak- en blanke laktechnologieën op waterbasis voor de verschillende plastic en metaal substraten die in hun apparaten worden gebruikt. De geavanceerde lage VOC-formulering is een ideaal milieuvriendelijk alternatief.

Vooruitzichten:

AkzoNobel heeft zich ten doel gesteld om ten minste net zo sterk te groeien als zijn relevante markten. De trends per regio en segment verschillen waarbij verwacht wordt dat significante grondstoffen inflatie en beperkingen van aanvoer zullen aanhouden tot en met halverwege 2022. Programma's voor kostenbeheersing en kostendiscipline zijn in plaats om het rendement op verkopen met 50 basispunten te verbeteren gedurende de periode 2021-2023. Het bedrijf heeft vertrouwen in het behalen van het doel van €2 miljard  EBITDA in 2023, in lijn met de Grow & Deliver strategie. AkzoNobel streeft naar een leverage ratio tussen de 1 tot 2 keer de netto schuld/EBITDA en committeert zich om een sterke credit rating vast te houden.

Het Engelstalige rapport voor het derde kwartaal van 2021 kan worden gelezen en gedownload worden op https://akzo.no/Q32021-results


 

1 Bij de berekeningen op basis van constante wisselkoersen is geen rekening gehouden met het effect van veranderingen in wisselkoersen 

2 Aangepast bedrijfsresultaat = bedrijfsopbrengsten exclusief geïdentificeerde elementen

3 ROS is aangepast bedrijfsresultaat als percentage van de omzet; ROS exclusief niet-toegewezen kosten werd gerapporteerd in relatie tot de Winning together: 15 by 20 strategie en wordt niet langer gerapporteerd

Dit persbericht behandelt de hoogtepunten van het kwartaal. Wij raden u aan het persbericht te lezen in combinatie met het volledige AkzoNobel Q3 2021 Report. Het Q3 2021 Report bevat aanvullende informatie, waaronder de IAS34 verkorte geconsolideerde financiële overzichten.

ROS, adjusted OPI en adjusted EPS zijn Alternatieve Prestatiemaatstaven (APM's). AkzoNobel gebruikt APM-aanpassingen op de IFRS-maatstaven om aanvullende informatie te verschaffen over de rapportage van de onderliggende ontwikkelingen van de onderneming. Een reconciliatie van de alternatieve prestatiemaatstaven met de meest direct vergelijkbare IFRS maatstaven is te vinden in het AkzoNobel Q2 2021 Report.

This is a public announcement by Akzo Nobel N.V. pursuant to section 17 paragraph 1 of the European Market Abuse Regulation (596/2014).


 

Over AkzoNobel

We zijn al meer dan 200 jaar pionier in een wereld vol mogelijkheden voor perfecte afwerkingen. De kans is groot dat onze producten altijd dicht in de buurt zijn. We zijn er trots op dat klanten van over de hele wereld vertrouwen op onze eersteklas merken en producten, waaronder Flexa, Sikkens, Dulux, International en Interpon. We zijn actief in meer dan 150 landen en willen wereldwijd leider in onze industrie worden, als meest duurzame verfbedrijf dat al ruim twee eeuwen kleur geeft aan de toekomst. https://www.akzonobel.com/en/nl

Dominique Groenendijk

Voor meer informatie

Dominique Groenendijk, Communicatie Manager Benelux 
Fetching the data, please wait...