Persbericht

Eigenlijk ben ik al 20 jaar met duurzaamheid van onze producten bezig

25 augustus 2021

(AKZA; AKZOY)

Blog Katrien Clou, Technical Support Manager Benelux

Sinds 20 jaar ben ik in verschillende technische rollen werkzaam bij AkzoNobel. Als ik terugkijk dan vormen duurzaamheid en kwaliteit een belangrijke rode draad in mijn carrière bij het vormgeven en ontwikkelen van de technische doelstellingen voor het merk Sikkens, één van de topmerken van AkzoNobel.

De eerste 10 jaar werkte ik in het internationale kleurenlab aan de ontwikkeling van het kleurenmengsysteem Acomix. Ik kan me nog levendig de gesprekken met pigment- en andere grondstofleveranciers herinneren, terwijl we op zoek waren naar grondstoffen die de beste eigenschappen van onze op de mengmachine gemaakte verven naar boven haalden. En ook de vele duurzaamheidstesten voor onze buitenmuurverven waarop we onze pigment-, kleurrecepten- en verftechnologieselecties hebben gebaseerd. Met als resultaat een zeer universeel systeem met minimale impact op de kwaliteit en duurzaamheid van de verven.

De laatste 10 jaar werk ik in de commerciële organisatie als Technical Support Manager en neem ik sinds een aantal jaren ook de rol van Sustainability Manager voor de Benelux waar. In deze laatste rol ervaar ik iedere dag hoe belangrijk duurzaamheid en kwaliteit van onze Sikkens verven voor onze klanten zijn.

Hoe nemen we dat mee in de ontwikkeling van onze producten? Allereerst wordt er in het lab en door applicatiespecialisten gekeken naar de levensduur van de verf. Eigenschappen als kras- en veegvastheid, buitenbestendigheid, schuurbaarheid en afwasbaarheid worden altijd meegenomen in de ontwikkeling van nieuwe verven. Dat is de basis voor onze garantiesystemen waarmee we vertrouwen willen opbouwen bij onze klanten.

Mochten er vragen zijn dan zoekt de Sikkens technical support afdeling samen met de klant naar oplossingen. De technical field support afdeling adviseert ter plaatse over de meest duurzame oplossingen die passen bij de klantwensen. Onze Sikkens Academy verzorgt training over onze producten en hun toepassingen voor baliemedewerkers van onze Sikkens stores en voor schilders. Al deze contactmomenten met de klant zorgen voor ons gevoel met de markt en het verkrijgen van inzicht welke behoefte er kwaliteit technisch leeft.

Bredere invulling van duurzaamheid

De laatste jaren zie ik dat er steeds meer bewustwording ontstaat op het vlak van duurzaamheid in de vorm van verminderde CO2 uitstoot, aangemoedigd door de nieuwe wetgeving van de Europese overheid en bijvoorbeeld de Europese Green Deal. Als bedrijf nemen we dat heel serieus, het motiveert ons om onze producten verder te ontwikkelen en te verbeteren voor het milieu en de mens, zonder in te leveren op onze hoge kwaliteitsnormen.

In de loop van de tijd is duurzaamheid een veel ruimer begrip geworden, waarbij het niet alleen gaat over die verminderde CO2 uitstoot, maar ook over ondersteuning van de maatschappij, mensenrechten, duurzame aankopen en nog veel meer. AkzoNobel wordt door externe ratingbureaus op topposities gewaardeerd en daar zijn we trots op. Je vindt onze duurzaamheidsrapportages hier: https://www.akzonobel.com/en/about-us/sustainability-/sustainability-reporting.

Watergedragen en biobased

Een andere ontwikkeling waar ik trots op ben is de vervanging van lakken op basis van oplosmiddelen door watergedragen lakken, zoals Sikkens Alpha Endurance, een watergedragen hoogglanslak voor buiten. We streven naar verminderde CO2 uitstoot van muurverven omdat dat goed is voor zowel het milieu als de binnenluchtkwaliteit van onze leefruimten, iets waar ik samen met mijn team een grote bijdrage aan heb mogen leveren.

In een steeds groter maatschappelijk bewustzijn gaan onze klanten ook actief op zoek naar duurzame ‘groene’ verftechnische oplossingen. Wij richten ons daarom op hernieuwbare biobased grondstoffen om de druk op fossiele grondstoffen te verminderen. Zo ben ik nauw betrokken bij de ontwikkeling van Sikkens Alpha Recycle Mat, dat voor 35% uit restanten verf bestaat. Deze verf wordt gesorteerd in milieustraten en vervolgens gemixt met nieuwe verf om optimale kwaliteit te garanderen. Alpha Recycle Mat is momenteel in België verkrijgbaar.

Transparatie en certificering

Aan het einde van dit verhaal wil ik het nog even hebben over certificering. Bij AkzoNobel hebben we er voor gekozen om LCA (Life Cycle Analysis) op onze Sikkens producten uit te voeren om de CO2 footprint in kaart te brengen. De EPD (Environmental Product Declaration) die we hiermee verkrijgen stelt ons in staat om zeer transparant te zijn over de duurzaamheidskenmerken voor het brede publiek. Dat maakt Sikkens een geschikte partner voor projecten waarbij bijvoorbeeld BREAAM en LEED certificatie een belangrijke rol spelen. Ook helpt het ons om het Sikkens levensduurmodel dat we aan het verfijnen zijn verder vorm te geven. Het stelt ons in staat om verven op basis van feiten met elkaar te vergelijken op het vlak van duurzaamheid.

Duurzaamheid is nauw verbonden met Sikkens. Ik ben er dan ook trots op om vanuit mijn passie hier een steentje aan te kunnen bijdragen. Het sluit helemaal aan bij de duurzaamheidstrategie van AkzoNobel – People. Planet. Paint. – waarin alle aspecten van een duurzame bedrijfsvoering zijn opgenomen, gericht op de vermindering van onze impact op mens en milieu. Dan hebben we het dus over het welzijn van mensen, over gezondheid, minder afval, CO2 reductie en minder gebruik van materialen.


 

Over AkzoNobel

We zijn al meer dan 200 jaar pionier in een wereld vol mogelijkheden voor perfecte afwerkingen. De kans is groot dat onze producten altijd dicht in de buurt zijn. We zijn er trots op dat klanten van over de hele wereld vertrouwen op onze eersteklas merken en producten, waaronder Flexa, Sikkens, Dulux, International en Interpon. We zijn actief in meer dan 150 landen en willen wereldwijd leider in onze industrie worden, als meest duurzame verfbedrijf dat al ruim twee eeuwen kleur geeft aan de toekomst. https://www.akzonobel.com/en/nl

Dominique Groenendijk

Voor meer informatie

Dominique Groenendijk, Communicatie Manager Benelux 
Fetching the data, please wait...