Media release

AkzoNobel investeert in Nederlandse onderzoekslaboratoria voor innovatie met impact

April 11, 2024

(AKZA; AKZOY)

Twee nieuwe onderzoekslaboratoria worden gebouwd door AkzoNobel op locatie Sassenheim om de baanbrekende productontwikkeling van het bedrijf verder te bevorderen.

Binnenkort wordt begonnen met de bouw van een technologiecentrum voor poedercoatings, terwijl onlangs een nieuw polymeerlab is geopend, waar innovatieve hars-technologieën  ontwikkeld zullen worden voor alle bedrijfsactiviteiten van het bedrijf.

De totale investering op de locatie in Sassenheim - het grootste wereldwijde R&D-centrum van AkzoNobel - bedraagt ongeveer €8 miljoen. De locatie huisvest op dit moment al de grootste R&D-teams in Europa voor de onderdelen decoratieve verf en automobiel- en speciale coatings van het bedrijf. De toevoeging van de twee nieuwe laboratoria zal AkzoNobel ondersteunen in het versterken van zijn wereldwijde reputatie op het gebied van innovatieve productontwikkeling, met een focus op het bieden van creatieve oplossingen voor klanten.

"De ontwikkeling van het nieuwe laboratorium voor poedercoatings zal ons de mogelijkheid bieden om fundamenteel onderzoek uit te voeren dat nodig is om te blijven innoveren met impact en om duurzamere producten op de markt te brengen," legt Roger Jakeman, Chief Technology Officer van AkzoNobel, uit.

Burgemeester van Teylingen, Carla Breuer met een gepoedercoate tulp tijdens de opening van het nieuwe laboratorium. Verder op de foto (v.l.n.r.): wethouder Heleen Hooij; Roger Jakeman, AkzoNobels Chief Technology Officer; David Williams, AkzoNobels Chief Innovation Officer; en Kees-Jan Starrenburg, AkzoNobels Country Director Nederland.

“Door nieuwe technologieën voor de toekomst te ontwikkelen, ontsluiten we meer mogelijkheden voor klanten en toepassingen terwijl we meerdere opties ondersteunen, waaronder de uitharding bij een lage baktemperatuur. Dit zal onze mogelijkheden verder verbeteren  om de CO2-uitstoot te verminderen in de hele productieketen."

Het recent geopende polymeerlaboratorium - onderdeel van de AkzoNobels Research afdeling – biedt ruimte voor 15 wetenschappers. Het lab zal zich voornamelijk richten op de ontwikkeling van meer duurzame polymeertechnologieën en nieuwe coatings om de ambitie van AkzoNobel te ondersteunen om de CO2-uitstoot over de hele productieketen tegen 2030 te halveren.

"De prestaties van een verf of coating worden grotendeels bepaald door het ontwerp van de gebruikte harsen," vervolgt Jakeman. "Ze zijn een essentieel ingrediënt in het productieproces. Het nieuwe lab zal daarom een belangrijke rol spelen in het vergroten van onze capaciteiten en het  versterken van onze toonaangevende expertise binnen de industrie."

Carla Breuer, burgemeester van Teylingen, de gemeente waar Sassenheim is gevestigd, voegt toe: "De investering van AkzoNobel in deze twee nieuwe onderzoekslaboratoria onderstreept de toewijding van het bedrijf aan duurzame productontwikkeling in onze regio en in Nederland. We zijn trots dat dit initiatief vorm krijgt in onze gemeente."

AkzoNobel heeft wereldwijd ongeveer 3.000 R&D-professionals in dienst in 70 laboratoria, waarbij in de afgelopen vijf jaar meer dan €1,25 miljard is uitgegeven aan onderzoek en ontwikkeling.

 

About AkzoNobel

Sinds 1792 leveren wij innovatieve verven en coatings die het leven van mensen kleur geven en beschermen wat het belangrijkst is. Onze merkenportfolio van wereldklasse - waaronder Flexa, International, Sikkens en Interpon - wordt vertrouwd door klanten over de hele wereld. We zijn actief in meer dan 150 landen en gebruiken onze expertise om het dagelijks leven aangenamer en beter te maken, omdat we geloven dat elk oppervlak een kans is. Dat is wat u zou verwachten van het vooruitstrevend en al lang bestaand AkzoNobel, dat zich inzet voor duurzame oplossingen en voor het beste behoud van wat we vandaag hebben - terwijl we een nog betere toekomst creëren. Let’s paint the future together.

Dominique Groenendijk

Voor meer informatie

Dominique Groenendijk, Communicatie Manager Benelux 
Fetching the data, please wait...