Media release

AkzoNobels verf beschermt de toekomst van historische molens Kinderdijk

14 maart 2024

(AKZA; AKZOY) 

De iconische18e-eeuwse molens van Kinderdijk in Nederland worden behouden met hulp van het merk Sikkens van AkzoNobel. 

Het bedrijf heeft een zesjarige overeenkomst getekend om de 19 windmolens, die rond 1740 werden gebouwd en in 1997 zijn uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed, te beschermen.

De samenwerking - met de Stichting Werelderfgoed Kinderdijk - houdt in dat AkzoNobels technische expertise en innovatieve verfproducten worden gebruikt om de molens te restaureren en hun oorspronkelijke kleuren te behouden.

"Kinderdijk is uniek en onvervangbaar", zegt Peter-Jan van Steenbergen, directeur van Stichting Werelderfgoed Kinderdijk. "Onze UNESCO-locatie is een voorbeeld voor de wereld en alleen de beste onderhoudsplannen en producten zijn hiervoor goed genoeg. We zijn dan ook heel blij dat we deze samenwerking met AkzoNobel zijn aangegaan."

De molens van Kinderdijk, door velen beschouwd als een nationale schat, zijn het symbool geworden van hoe de Nederlanders de kunst van slim en duurzaam waterbeheer door de eeuwen heen hebben beheerst. Het is dan ook een toeristische attractie met meer dan 350.000 bezoekers per jaar. 

De meeste van de 19 windmolens staan ongeveer 15 kilometer ten oosten van Rotterdam en zijn nog steeds bewoond. Eén familie woont er al 10 generaties lang. In veel opzichten belichamen ze de eeuwenoude strijd van het land met het water en hoe Nederland erin geslaagd is om zo lang onder de zeespiegel te overleven.

"Wij geloven dat onze verfexpertise en focus op duurzaamheid een echt verschil kunnen maken bij Kinderdijk," voegt Kees-Jan Starrenburg, Directeur AkzoNobel Nederland toe. "Ik ben er trots op dat onze producten worden gebruikt op deze prachtige UNESCO-locatie, die het belang benadrukt dat we hechten aan het veiligstellen van cultureel erfgoed voor toekomstige generaties."

De zesjarige overeenkomst bouwt voort op een relatie die AkzoNobel in 2016 voor het eerst aanging met Stichting Werelderfgoed Kinderdijk. 

Kinderdijk is een van de verschillende UNESCO Werelderfgoedlocaties waarop de verfproducten van de onderneming zijn aangebracht. Andere voorbeelden  zijn La Sagrada Familia in Barcelona, Spanje; Westminster Abbey in Londen, Verenigd Koninkrijk; Göbekli Tepe in Turkije; Malakka in Maleisië; en Ouro Preto in Brazilië. 

 

Over AkzoNobel 

Sinds 1792 leveren we de innovatieve verven en coatings die helpen om het leven van mensen kleur te geven en te beschermen wat het belangrijkst is. Ons portfolio van merken van wereldklasse – waaronder Flexa, International, Sikkens. Alabastine en Interpon – wordt vertrouwd door klanten over de hele wereld. We zijn actief in meer dan 150 landen en gebruiken onze expertise om de kwaliteit van het dagelijks leven te ondersteunen en te verbeteren. Omdat we geloven dat elke oppervlakte een kans is. Het is wat je zou verwachten van een innovatief en al lang bestaand verfbedrijf dat zich toelegt op het bieden van duurzame oplossingen en het behouden van het beste van wat we vandaag hebben - terwijl we een nog betere toekomst creëren. Let’s paint the future together.

Dominique Groenendijk

Voor meer informatie

Dominique Groenendijk, Communicatie Manager Benelux 
Fetching the data, please wait...