Persbericht

AkzoNobels volumes boven verwachtingen, en robuuste prijsaanpassingen in het eerste kwartaal; Europa veerkrachtig en China trekt aan

25 april 2023

Akzo Nobel N.V. (AKZA; AKZOY) publiceert resultaten eerste kwartaal 2023

Hoogtepunten Q1 2023 (vergeleken met Q1 2022)

  • Omzet 5% omhoog en 8% hoger in constante valuta1
  • 7% positieve impact van prijsaanpassingen, meer dan compenserend voor de stijging van grondstoffen en transportkosten
  • Volumes 3% lager; Europa laat veerkracht zien en China trekt aan
  • Bedrijfsresultaat €182 miljoen (2022: €232 miljoen); aangepast bedrijfsresultaat2 €218 miljoen (2022: €230 miljoen), ROS3 8,2% (2022: 9,1%)
  • Netto kasstroom uit operationele activiteiten €50 miljoen negatief (2022: €102 miljoen negatief)
  • Voorgenomen acquisitie van de Chinese decoratieve verf activiteiten van Sherwin-Williams aangekondigd in april 2023; afronding verwacht in de tweede helft van 2023

 

AkzoNobel CEO Greg Poux-Guillaume:

“In het eerste kwartaal van 2023 hebben onze belangrijkste markten veerkracht laten zien, ondanks ongunstige macro-economische omstandigheden. We bereikten hogere volumes dan verwacht en een gezonde prijsdynamiek, leidend tot verdere verbetering van de marge

"We hebben een sterke opeenvolgende verbetering gerealiseerd in onze winstgevendheid, op basis van solide margebeheer, betere volumes dan verwacht in Europa en een aantrekkende Chinese markt, wat zowel onze verf als onze lakken ten goede kwam. We hebben ook onze intentie aangekondigd om een kleine maar complementaire decoratieve verf business in China over te nemen, wat onze nummer twee retailpositie in deze belangrijke en winstgevende markt verder zal versterken."

Q1 2022

2,525 

Q1 2023

2,657 

△%

5%

Δ% CC¹

8%

Q1 2022

232

Q1 2023

182

△%

(22%)

Δ% CC¹
Q1 2022

230

Q1 2023

218

△%

(5%)

Δ% CC¹
Q1 2022

9.1%

Q1 2023

8.2%

△%
Δ% CC¹

Recente hoogtepunten

Kleurrijk project doet de Euromast oplichten

De Euromast in Rotterdam was onlangs het middelpunt van een speciale kunstinstallatie, mede mogelijk gemaakt door AkzoNobel. De mast, waar onze Sikkens en International producten al op aangebracht waren, werd een torenhoge achtergrond voor Jacco Oliviers animatie Perpetuum – een onderdeel van de collectie van de AkzoNobel Art Foundation. Het project werd getoond tijdens de Rotterdam Art Week 2023.

Vliegtuigonderhoud naar een hoger efficiëntieniveau getild

Luchtvaartmaatschappijen hebben nu de mogelijkheid het verfonderhoud van hun gehele vloot te optimaliseren met dank aan het Aerofleet Coatings Management systeem dat ontwikkeld werd door onze Aerospace Coatings business. Deze data-gestuurde service helpt ervoor te zorgen dat vliegtuigen alleen opnieuw worden gecoat wanneer dat nodig is, wat resulteert in kostenbesparingen voor luchtvaartmaatschappijen en zorgt voor minder afval.

‘Atlantis the Royal’-hotel in Dubai geopend

Dubai’s nieuwste luxueuze resort hotel – Atlantis the Royal – heeft onlangs haar deuren geopend nadat het gecoat is met producten van onze Powder Coatings business. In het indrukwekkende hotel zijn onze Interpon D2525 producten gebruikt, die een indrukwekkende natuurlijke glans geven aan de aluminium steunbalken zonder de problemen van het gewicht, de kosten en de installatie die gepaard gaan met het gebruik van traditionele materialen, zoals natuursteen en glasgewapend beton.

 

2023 Outlook*

AkzoNobel verwacht dat de macro-economische onzekerheden aanhouden en op de organische volumegroei zullen drukken. Het bedrijf zal zich richten op margebeheer, kostenreductie, het normaliseren van werkkapitaal en het omlaag brengen van de leverage ratio. 

Kostenreductie programma’s zullen naar verwachting de aanhoudende druk van inflatie van operationele uitgaven voor 2023 mitigeren. AkzoNobel verwacht dat dalende grondstoffenprijzen een gunstig effect zullen hebben op de winstgevendheid.

Gebaseerd op de huidige marktomstandigheden heeft AkzoNobel als doel om €1,2 tot 1,5 miljard aangepaste EBITDA te behalen.

Het bedrijf streeft naar een leverage ratio van minder dan 3,4 keer de netto schuld/EBITDA, inclusief de impact van de Kansai Paint Africa overname, aan het einde van 2023, gevolgd door een verdere verlaging naar ongeveer 2 keer na 2023.


 

* Gebaseerd op organische volumes en constante valuta; uitgaande van geen significante marktverstoringen

Dit persbericht is een vertaling van het Engelstalige persbericht, wat leidend is.

Het Engelstalige rapport voor het eerste kwartaal kan worden gelezen en gedownload op https://akzo.no/Q1-2023-results

1 Berekeningen op basis van constante valuta’s zijn exclusief het effect van veranderingen in wisselkoersen

2 Aangepast bedrijfsresultaat = bedrijfsopbrengsten exclusief geïdentificeerde items

3 ROS is aangepast bedrijfsresultaat als percentage van de omzet

 

Dit persbericht behandelt de hoogtepunten van het kwartaal. Wij raden u aan het persbericht te lezen in combinatie met het volledige AkzoNobel kwartaalrapport. Het kwartaalrapport bevat aanvullende informatie, waaronder de IAS34 verkorte geconsolideerde financiële overzichten. ROS, aangepast bedrijfsresultaat, aangepast EPS, EBITDA en aangepaste EBITDA zijn alternatieve prestatiemaatstaven (Alternative Performance Measures: APM’s). AkzoNobel gebruikt APM aanpassingen van de IFRS maatstaven om aanvullende informatie te geven over de onderliggende ontwikkelingen van het bedrijf. Een aansluiting van de alternatieve prestatiemaatstaven op de meest direct vergelijkbare IFRS maatstaven is te vinden in het kwartaalrapport.

Op alle cijfers in het persbericht en in het AkzoNobel kwartaalrapport is geen accountantscontrole toegepast. De tussentijdse verkorte geconsolideerde jaarrekening is besproken en goedgekeurd door de Raad van Bestuur en de Raad van Commissarissen. Deze verkorte jaarrekening is goedgekeurd voor publicatie.

This is a public announcement by Akzo Nobel N.V. pursuant to section 17 paragraph 1 of the European Market Abuse Regulation (596/2014).


Over AkzoNobel

Wij leveren duurzame en innovatieve verven en coatings waar onze klanten, de gemeenschap – en het milieu - steeds meer op vertrouwen. Onze portfolio van vertrouwde wereldklasse merken - waaronder Flexa, International, Sikkens en Interpon – wordt gebruikt door klanten over de hele wereld. Wij zijn actief in meer dan 150 landen en hebben ons ten doel gesteld wereldwijd marktleider te worden. Het is wat u mag verwachten van een baanbrekend verfbedrijf dat zich inzet voor wetenschappelijk onderbouwde doelstellingen en oprecht actie onderneemt om wereldwijd relevante uitdagingen aan te pakken en toekomstige generaties te beschermen.

Dominique Groenendijk

Voor meer informatie

Dominique Groenendijk, Communicatie Manager Benelux 
Kleuren worden geladen, even geduld a.u.b.