Persbericht

AkzoNobel realiseert aanhoudende volume- en margegroei voor zowel Paints als Coatings

23 april 2024

Akzo Nobel N.V. (AKZA; AKZOY) publiceert resultaten eerste kwartaal 2024

Hoogtepunten Q1 2024 (vergeleken met Q1 2023) 

  • Organische omzetontwikkeling 2% positief, als gevolg van volumegroei in zowel Paints als Coatings; omzet 1% omlaag
  • Bedrijfsresultaat verbeterd tot €261 miljoen (2023: €182 miljoen)
  • Aangepaste EBITDA €363 miljoen (2023: €305 miljoen), aangepaste EBITDA-marge 13,8% (2023: 11,5%)
  • Netto kasstroom uit operationele activiteiten €170 miljoen negatief (2023: €50 miljoen negatief)

 

AkzoNobel CEO Greg Poux-Guillaume: 

“Onze prestaties in het eerste kwartaal waren een combinatie van volumegroei in zowel Paints als Coatings en margeverbetering, net als in het vorige kwartaal. Na een volumegroei van 2% in het eerste kwartaal zijn we ons aan het voorbereiden op verdere groei in gebieden waar we marktkansen zien, zoals in poedercoatings waar we nieuwe productielijnen toevoegen. Ons momentum en de voortgang van onze efficiencymaatregelen voorspellen veel goeds voor een sterke prestatie in 2024 in markten die een gemengd beeld laten zien.”

Q1 2023

2.657

Q1 2024

2.640

△%

(1%)

Δ% organisch

2%

Q1 2023

182

Q1 2024

261

△%

43%

Δ% organisch
Q1 2023

305

Q1 2024

363

△%

19%

Δ% organisch
Q1 2023

11,5%

Q1 2024

13,8%

△%
Δ% organisch

Vooruitzicht voor 2024

Gebaseerd op de huidige marktcondities en constante valuta is het doel van AkzoNobel om tussen de €1,5 en €1,65 miljard aangepaste EBITDA te realiseren in 2024, terwijl de leverage wordt teruggebracht tot 2,3 keer de netto schuld/EBITDA tegen het einde van het jaar.

 

Recente hoogtepunten

 

Capaciteitsuitbreiding voltooid op multi-site in Vietnam

We hebben een groot investeringsproject voltooid op onze productielocatie in de provincie Bac Ninh vlakbij Hanoi in Vietnam. Het gaat ons helpen om de positie van ons bedrijf in Azië te versterken en onze focus op duurzamere productie te verstevigen. Vijf nieuwe poedercoatingslijnen zijn toegevoegd aan de multi-site alsook een lijn voor producten op waterbasis voor de consumenten-electronica markt.

Mijlpaal voor hernieuwbare elektriciteit bereikt in Latijns-Amerika

Al onze productielocaties in Latijns-Amerika draaien nu op 100% hernieuwbare elektriciteit, wat de ambitie van ons bedrijf versterkt om de CO2-uitstoot in de volledige waardeketen met 50% te verminderen tegen 2030 (basislijn 2018). De mijlpaal werd voorafgegaan door soortgelijke resultaten in Noord-Amerika (begin 2023) en Europa (begin 2022).

Focus op groei in Pakistan met nieuwe fabriek

We hebben een nieuwe €26 miljoen kostende fabriek in Faisalabad geopend, onze grootste investering in Pakistan tot nu toe. De 25 hectare grote locatie met faciliteiten voor het maken van decoratieve verf, houtafwerkingsproducten, auto- en specialty lakken, lakken voor plaatstaal en beschermende lakken, gaat helpen tegemoet te komen aan de toenemende vraag van onze klanten in verschillende markten.

 

Over dit persbericht

Dit persbericht behandelt de hoogtepunten van het kwartaal. Wij raden u aan het persbericht te lezen in combinatie met het volledige AkzoNobel kwartaalrapport. Het kwartaalrapport bevat aanvullende informatie, waaronder de IAS34 verkorte geconsolideerde financiële overzichten. De tussentijdse verkorte geconsolideerde jaarrekening is besproken en goedgekeurd door de Raad van Bestuur en de Raad van Commissarissen. Deze verkorte jaarrekening is goedgekeurd voor publicatie. Op alle cijfers in het persbericht en in het AkzoNobel kwartaalrapport is geen accountantscontrole toegepast.

Toekomstgerichte verklaringen zijn gebaseerd op organische volumes en constante valuta's en gaan ervan uit dat er geen significante marktverstoringen zijn. Lees ook de Safe Harbor-verklaring in het volledige kwartaalverslag.

Het rapport over het eerste kwartaal is hier te bekijken en te downloaden: https://akzo.no/Q1-2024-results

Organische omzet ontwikkeling, aangepaste EBITDA en aangepaste EBITDA-marge (%) zijn alternatieve prestatiemaatstaven (Alternative Performance Measures; APM’s). AkzoNobel gebruikt APM-aanpassingen van de IFRS-maatstaven om aanvullende informatie te geven over de onderliggende ontwikkelingen van het bedrijf. Een aansluiting van de alternatieve prestatiemaatstaven op de meest direct vergelijkbare IFRS-maatstaven is te vinden in het kwartaalrapport.

This is a public announcement by Akzo Nobel N.V. pursuant to section 17 paragraph 1 of the European Market Abuse Regulation (596/2014).. 

 

Over AkzoNobel

Sinds 1792 leveren wij innovatieve verf en coatings waarmee we mensenlevens kleur geven en beschermen wat belangrijk is. Klanten over de hele wereld vertrouwen op onze producten uit een portfolio met merken van wereldklasse - waaronder Flexa, Sikkens, Interpon en International. We zijn actief in meer dan 150 landen en gebruiken onze expertise om materialen in het dagelijkse leven te verbeteren, beschermen en behouden. Wij geloven dat elk oppervlak mogelijkheden biedt. Dit is wat je kan verwachten van een baanbrekend en al lang bestaand verfbedrijf dat zich wijdt aan het leveren van duurzame oplossingen en het beschermen van het beste van vandaag - en het creëren van een nog betere toekomst. Let’s paint the future together.

Dominique Groenendijk

Voor meer informatie

Dominique Groenendijk, Communicatie Manager Benelux 
Fetching the data, please wait...