Persbericht

Sikkens Prize uitgereikt aan Piet Oudolf en Carolyn Porco

3 october 2022

Op 2 oktober is in Museum Voorlinden de prestigieuze Sikkens Prize 2022 uitgereikt aan de wereldberoemde Nederlandse tuinarchitect Piet Oudolf. Bij deze gelegenheid ontving ook de Amerikaanse planetoloog Carolyn Porco alsnog de Sikkens Prize 2020, waarvan de uitreiking vanwege de coronamaatregelen moest worden uitgesteld.

Oudolf en Porco vormen een mooie combinatie: van het schitterende palet van hemellichamen naar de gedempte kleuren van tuinen. Bij de uitreiking staan we geworteld in de aarde, in een paradijselijke tuin, en richten onze blik omhoog naar de overrompelende schoonheid van het heelal.

De Sikkens Prize zet kunstenaars en organisaties in de schijnwerpers die baanbrekend zijn op het gebied van kleur. De prijs is een blijk van erkenning en waardering voor uitzonderlijke prestaties waarin kleur centraal staat en die een transformerend effect hebben op de samenleving. 

Piet Oudof Nederlands landschapsontwerper is verkozen tot winnaar 2022 vanwege zijn indrukwekkende bijdrage aan de ‘kleurbeleving’ van parken en tuinen over de hele wereld.
Als reactie op de prijs zegt Piet Oudolf:  ‘De prijs kwam heel onverwacht, je krijgt niet vaak een prijs uit een andere sector, maar ik was er heel blij mee want er is een sterke band met kleur maar op een andere manier. Oudolf vertelt in zijn presentatie: ‘Het duurt jaren voordat je een plant echt begrijpt, de wortels, wie overheerst, wie overschaduwd. Het is nooit alleen kennis of alleen ambacht, het is echt een samenspel. En het moet in verbinding staan met de omgeving.’ De prijs gaat Oudolf onder de noemer ‘Grijs wordt Groen’ gebruiken voor zijn Piet Oudolf Groen in de Buurt Fonds, om mensen te helpen die in de stad plek willen vergroenen. 

De Amerikaanse planetoloog Carolyn Porco, de winnaar van de Sikkens Prize 2020, leverde een uitzonderlijke bijdrage aan een realistisch en kleurrijk beeld van het heelal. Carolyn Porco vertelt: ‘De erkenning van mijn werk door de Sikkens Foundation met deze prijs heeft ervoor gezorgd dat er nu echt aandacht is voor mijn werk. Het is niet meer gewoon ‘een beeld’ van NASA maar mensen zijn benieuwd naar wat voor een kleur het is, waar het vandaan komt en wat de reden daarvoor is. Dat is voor mij het allerbelangrijkste.’ Porco zal het prijzengeld van de Sikkens Prize ter waarde van 25.000 euro gebruiken voor het schrijven van haar boek.

Fotograaf Wouter Vellekoop

50 jaar Sikkens Foundation

De Sikkens Prize  wordt elke twee jaar uitgereikt, en viert dit jaar ook zijn unieke jubileum van 50 jaar Sikkens Foundation dat geheel zelfstandig opereert. De eerste keer werd de prijs uitgereikt in 1959 aan architect en ontwerper Gerrit Rietveld. Thierry Vanlancker, CEO van AkzoNobel, zegt: ‘In 50 jaar zijn we erin geslaagd om een onafhankelijke stichting op te zetten wat een zeldzame lijst met grote namen heeft opgeleverd’. Vanlancker vervolgt: ‘Sikkens Prize is kleur in de breedste zin van het woord en kleur dat een beweging brengt, het is bijna een achtste zintuig, of een input van een zintuig. Dat merk je ook aan de veelzijdigheid van de winnaars, astrofysicus, tuinontwerper, beeldende kunstenaar of een ingenieur en alles daartussenin. ‘ 

Tot de prijswinnaars van de afgelopen jaren behoren kunstenaars Donald Judd en Bridget Riley, Ontwerper Hella Jongerius, architecten David Chipperfield, Adriaan Geuze en Le Corbusier en dichter Seamus Heaney. Buitenbeentjes onder de prijswinnaars waren de hippies vanwege hun kleurrijke bijdrage aan de samenleving en de HEMA vanwege de opmerkelijke toepassing van kleur in producten en winkelinrichting.

Sikkens Foundation

De Sikkens Foundation wil het publiek bewust maken van het belang van kleur in ons leven. Met onder meer publicaties, de Mondrian Lecture en de uitreiking van de Sikkens Prize draagt de stichting bij aan de kennisontwikkeling over de toepassing van kleur. De stichting, opgericht in 1972, bestaat dit jaar vijftig jaar en staat hierbij onder meer stil met een film van Gerrit Schreurs. De bestuursleden van de foundation hebben hun sporen verdiend in de wereld van kunst, cultuur en wetenschap. Het huidige bestuur bestaat uit: Dingeman Kuilman (voorzitter), Ben Zweers (penningmeester), Els de Groot (secretaris), Hester Alberdingk Thijm, Lennart Booij, Bernard Colenbrander, Thierry Vanlancker, Niek Koppen, Karin Amatmoekrim en Annet Lekkerkerker. Sikkens Foundation is een onafhankelijke stichting die financieel wordt ondersteund door AkzoNobel.

Dominique Groenendijk

Voor meer informatie

Dominique Groenendijk, Communicatie Manager Benelux 
Fetching the data, please wait...