Marshall Boya Ülke Satış ve Pazarlama Direktörü Özgür Orçunus, 2024’ün inşaat sektörü başta olmak üzere birçok sektörde daralmanın yaşandığı zorlu bir yıl olduğunu belirterek, “Bu zorlu dönemi tüketici ihtiyaçlarına odaklanıp fiyat performans dengesini ön planda tutarak daha erişilebilir olarak aştık.” dedi
Boya sektörünün dinamik yapısı ve değişen koşullara hızla uyum sağlama kabiliyeti sayesinde durgunluk dönemlerinde nispeten dengeli bir şekilde yönetmeyi başardığı değerlendirmesini yapan Marshall Boya Ülke Satış ve Pazarlama Direktörü aynı zamanda Yönetim Kurulu Üyesi Özgür Orçunus, “Marshall olarak daralan piyasalarda öncelikle tüketici ihtiyaçlarına odaklandık.” dedi. Fiyat-performans dengesini ön planda tutarak ürünlerinin daha erişilebilir olmasına gayret göstermelerinin de dengeli bir süreç yönetimini desteklediğine atıfta bulunan Orçunus, “Aynı zamanda algımızı güçlendirecek projelerle hem markamızı gündemde tuttuk hem de sektörel değer yaratmaya devam ettik.” ifadesini kullandı.
Değişen tüketici davranışları izlendi
Pazarlama ve satış tarafında ise değişen tüketici davranışlarını yakından takip ettiklerine atıfta bulunan Özgür Orçunus, bu süreçte müşterilerine daha hızlı ve etkili çözümler sunduklarını bildirdi. Buna ilave müşteri memnuniyetini arttırmak için hizmet kalitelerini daha da iyileştiren aksiyonlar aldıklarını dile getiren Orçunus şöyle devam etti; “Önceki yıllarda başlattığımız G2M stratejisi değişim projemiz sayesinde direkt çalıştığımız perakende bayi sayısında gözle görülür bir artış yakaladık ve bu stratejik hamle sayesinde operasyonel karlılığımıza ciddi katkı sağladık. Ayrıca boya ustalarıyla geliştirdiğimiz ilişki zenginleştirme projesi kapsamında binlerce usta ile düzenli iletişim kurduk ve ustamburada.com platformunu hayata geçirdik bu sayede tüketiciler maaş almaya güvencesiyle ustalarla güvenli bir şekilde iletişim kurarak hizmet alabilir duruma geldi. Bu zorlu süreçte en önemli önceliklerimizden biri de uzun vadeli büyüme stratejilerimizi korurken piyasa koşullarına uygun esnek çözümler sunmak oldu. Yıl boyunca attığımız bu adımların sektörün genel daralma trendine rağmen Marshall’ın güçlü bir performans göstermesini sağladı.”
Fiyat-performans dengesi gözetilecek
Türkiye ve küresel ekonominin 2024 yılında enflasyon, enerji ve lojistik gibi alanlarda zorluklar yaşadığı tespitiyle boya sektörünün bu yılına ilişkin öngörülerini de paylaşan Orçunus, bunun yanı sıra çevre ülkelerde yaşanan savaş, sosyal ve ekonomik sorunların Türkiye'ye yansımasının bu yılın gündeminde önemli bir yer tuttuğunu hatırlattı. Sektör açısından ise hacimde yaşanacak düşüşe karşın TL bazında fiyat artışlarına bağlı olarak ciroda büyümelerin söz konusu olabileceğini kaydeden Orçunus, “Bu yıl tüketicilerin harcamalarını daha da fazla dikkat ettiği bir dönemden geçiyoruz. Bununla beraber yılın ilerleyen aylarında ekonomik güvenin yavaş yavaş artmasıyla birlikte harcamaların dolayısıyla boya tüketimini de artış göstereceğini tahmin ediyoruz. Önümüzdeki dönemde fiyat performans dengesinin tüketiciler açısından daha da önem kazanacağı bir sürece gireceğini düşünüyoruz.” şeklinde görüş bildirdi.
AkzoNobel hakkında:
Dünyanın en büyük boya ve kaplama üreticilerinden olan AkzoNobel, yaygın kullanım alanları ile yenilikçi ürünler sunuyor. Dulux, Cuprinol, Sikkens, International, Awlgrip ve Interpon gibi küresel çapta birçok markayı bünyesinde barındıran AkzoNobel’in 150’den fazla ülkede ofisi bulunuyor. Aynı zamanda People, Planet, Paint yaklaşımıyla gelecek nesilleri korumaya yönelik birçok çalışma yürütüyor.
Sektörün küresel lideri olma yolunda ilerleyen AkzoNobel, Türkiye’de ise inşaat boyaları, toz boyalar, oto tamir boyaları, ahşap boyaları, bobin boyaları, gemi ve yat boyaları alanlarında Awlgrip, Cuprinol, International, Interpon, Marshall, Resicoat, Sikkens ve Akripol markaları ile faaliyet gösteriyor.
